Uns dels estris coneguts han sigut els mallals.
El mallal era una mesura de capacitat per a líquids, especialment pel vi.... tot i que també s'hi havia mesurat l'oli... un altre producte bàsic de primera necessitat. En principi és un estri típic de Girona.
L'origen d'aquesta paraula sembla ser que ve de "malla" que era una moneda del valor de mig diner (també anomenat òbol). Podria haver sigut que la quantitat que es pogués comprar amb aquest valor fos la cabuda del mallal.
Bàsicament hi havia tres peces de terrissa per mesurar el vi; el mallal, el mig mallal i el mitjot.
El mallal equivalia a 16 porrons... el que vol dir 15,480 l
El mig mallal... a la meitat, 8 porrons ... 7,74 l.
El mitjot, un quart del mallal ... 4 porrons, o 3,87 l.
Són peces molt interessants a la vegada que boniques.
Us poso unes fotos per veure-ho, en aquest cas són peces fetes a Quart, de terrissa negra:
Un altre estri estretament relacionat amb el mon del vi es la tramostera.
El mot TRAMOSTERA ve de TRAMOSTAR (tra - most), que voldria dir "trafegar el most".... o sigui passar el most d'un lloc a l'altre.... en aquest cas, del cub a les botes.
També trobo que és una peça molt interessant i que ens parla molt dels nostres abans passats.
Aquesta foto que us poso és d'una tramostera de terrissa negra, també obrada a Quart, una peça molt bonica.
Un blog molt interessant! Moltes gràcies per compartir els detalls del forn i la terrissa.una pregunta,tota peça de ceràmica pot anar al forn O ha d'haver estat cuita d'alguna manera especial?
ResponderEliminarEm pots fàcil.litar el teu contacte per venir a veuret i coneixen s 653950161 Jordi estic a Girona
ResponderEliminar