Us explicaré com fem el pa a casa, tot i que no és com les matemàtiques.... en la elaboració del pa dos més dos no són quatre.... ni de bon troç.
PER QUATRE PANS DE 1/2 KG:
El que fem primer de tot és una massa mare dotze hores abans de preparar la massa. Per fer-ho agafem:
1/2 kg de farina
300 cl d'aigua
1 cullerada de postre de sal
1 pastilla de llevat fresc (20gr)
Tot això ho barregem i ho deixem reposar 12 hores.
... al cap de 12 hores afegim a aquesta massa mare:
1 Kg de farina
600 cl d'aigua
2 cullerades de postre de sal
Ho barregem 20 minuts i ho deixem reposar 1/2 hora
Ho barregem 10 minuts més i ho deixem reposar entre una i dues hores (depèn moltíssim de la temperatura ambient.... a l'estiu estarà més a prop de l'hora i a l'hivern de les dues hores)
Al cap d'aquest temps, agafem la massa, la barregem uns 10 minuts més i fem les boles (la forma del pa) i ho deixem reposar entre una hora i hora i mitja. El que fem a casa és posar-ho en uns conquets amb un drap de fil a sota, i quan veiem que ha pujat prou, és l'hora d'enfornar-lo.
El forn ha d'estar entre 200 i 230 graus. El tindrem coguent aproximadament una hora.
A tenir en compte.... el que mana no és el forn, és la massa.... quan està a punt, està a punt... i prou!! No podem dir-li... espera un moment que el forn encara no està.... O sigui, que hem de preveure que el forn estigui a la temperatura adequada quan la massa estigui a punt d'enfornar, i això a vegades no surt a la primera.
De totes maneres, aquí veieu el resultat:
Ara bé, torno a repetir que no és ben senzill.... però, en línies generals és com el fem nosaltres.... i està boníssim.
Fins ara sempre havia fracassat.... intentaré (un cop mes i els que fagin falta) i fer-ho seguint la descripció. Gràcies per haver compartit la seva experiència
ResponderEliminarHELP! No sé que ha passat. He intentat fer ho exatament segun la seva descripció. El pa m'ha surtit durissssssim, no es pot quasi tallar, havia netejat el terra del forn i he possat directament la msasa damunt; el forn estava a 220º. Avui despres d'haver fet ahir la massa mare, i despres de 12 h. tenia ja com una crosta...?
ResponderEliminar