Feia uns dies que li donava voltes al cap per veure com podria modificar la base del forn. ... per què??
Bé, no se si algú s'hi ha trobat alguna vegada, però resulta que alhora de fer pa amb el forn de llenya d'aquests que venen prefabricats amb terra refractària, sempre, vulguis o no, queda una mica de sorreta a la base del pa, i encara que el respallis ben respallat, no li acabes de treure (encara que freguis bé el terra abans de posar-ho a coure) . Això resulta una mica empipador si li acabes de fer una mossegada...
Què hi podríem fer?.... Vaig pensar en posar-hi una base de basalt.
Em vàren dir que això restaria capacitat calorífica al forn i per tant l'escalfor es perdria més aviat, però ja hi he fet vàries proves i sembla que funciona. La temperatura no només es manté, sino que fins i tot, crec que es conserva més.
El que he fet ha sigut una base de pedra de basalt (de la de la nostra terra... la xinesa no funciona) de 3 cm de gruix. .. Què he aconseguit amb això?... dues coses; en primer lloc no queda cap pedreta al pa... i per altra banda el pa em queda molt més torrat de la base.
Aquesta és una foto de la base del forn... no se si es veu gaire:
Aquí el forn treballat a tot drap:
Encara que en un altre apartat he parlat de la elaboració del pa cuit amb el forn de llenya , a continuació explicaré algun detall que pot ser útil.
El que em va molt bé per deixar reposar la massa són aquests recipients de plàstic, ja que quan hi tens la mà trencada, veus quan ha llevat prou; saps fins on han de crèixer; aquí n'hi ha per fer quatre pans de mig (quan la massa arriba a dalt ja està a punt). A partir d'aquí queda fer les boles i posar-les a reposar, entre una hora i dues.
Per deixar reposar les boles de la massa, també fem servir uns conquets, això també serveix per veure quan estan al punt d'enfornar. Es veu pel que han crescut.
A la primera foto es veu com són a l'inici.... a la segona ja estan a punt d'enfornar (aquí hi ha quatre pans de mig de blat i un de blat de moro):
Ara ja toca enfornar-los.... la temperatura ideal és d'uns 230 graus (entre 200 i 230) i deixar-los aproximadament una hora. Aquest és el resultat:
De mica en mica n'anirem aprenent....
No hay comentarios:
Publicar un comentario